Luchthaven.nl

Alle informatie over Luchthaven Schiphol

  • home
  • schiphol
    • Nieuws
    • Schiphol Plaza
    • Tax Free
    • Adres & Telefoon
    • Schiphol • Parkeren
      • P1 Schiphol
      • P3 Schiphol
      • P4 Schiphol – Basic parking
      • Valet parking Schiphol
  • vluchttijden
    • aankomsttijden
    • vertrektijden
    • Hoe lang is het vliegen?
  • Parkeren
    • Schiphol • Parkeren
      • P1 Schiphol
      • P3 Schiphol
      • P4 Schiphol
      • Valet parking Schiphol
    • Quick Parking
    • Budget Parking
    • Schiphol Parking
    • Total Care Parking
    • Parkeren Eindhoven
    • Parkeren Dusseldorf
  • hotels
  • auto huren
  • last minutes
  • vliegtickets
  • airlines
Je bent hier: Home / Archief voor nieuws

Zekerheid met een pakketreis!

 

Veel Nederlanders wachten nog met het boeken van hun vakantie en dat is heel begrijpelijk. We weten nog niet wat er allemaal gebeurt en willen zekerheid. Toch is het weer op dit moment nog niet heel erg zomers en gaat het daarom bij vele toch kriebelen. En het staat voorop, vakantie is belangrijk en doet ook veel goeds met je lichaam en geestelijke gesteldheid. Ook kan het op een hele verantwoorde manier, zolang je je houdt aan de lokale afspraken. Wanneer je je houdt aan deze regels kun je op vakantie zonder al te veel risico’s.

1. Boek een pakketreis

Onze minister president heeft al aangegeven dan repatriëring deze zomer niet gaat gebeuren ivm corona. Dat betekent dat je niet door de overheid wordt teruggehaald indien een land of gebied in lockdown gaat. Je reisorganisatie blijft echter wel verantwoordelijk voor je tot je weer terug in Nederland bent. Althans bij een pakketreis is dat wel zo. Een pakketreis is een reis waarbij je vervoer en accommodatie in 1 hebt geboekt. Mocht er dan iets gebeuren, dan zullen zij je helpen en adviseren. Je staat er dus niet alleen voor.

Check hier last minute aanbiedingen in Europa.

2. Blijf in de buurt

In de buurt is een breed begrip, wat we bedoelen is met name blijf in Europa. Want als Europeaan kun je makkelijk en vrij reizen. Mocht je toch ineens naar huis moeten, dan is dat in de meeste gevallen prima te regelen. Buiten Europa is het lastiger, omdat andere landen heel anders omgaan met bezoekers uit andere werelddelen. De kans is aanwezig dat je dan even vast zit. Niet prettig als je leven in Nederland gewoon doorgaat.

3. Check je reisverzekering

Het is mogelijk dat je huidige reisverzekering niet de dekking biedt die je op dit moment wilt hebben, zorg er dan ook voor dat je de website en polisvoorwaarde van je verzekering checked op de dekking die je wilt. De ANWB heeft bijvoorbeeld een goede dekking indien door Corona ongemak ontstaat zoals langer verblijf en kosten. Heb je nog geen reisverzekering dan is die vooral in deze tijd zeer aan te raden.

Ga je op vakantie zorg er dan ook voor dat je je goed voorbereid. Je reis zal anders zijn en je kunt je maar beter inlezen. Op deze pagina kun je een aantal tips lezen. Zodat een fijne reis tegemoet gaat.

#WEEKENDTIP: Tropical Islands in Krausnick bij Berlijn!

Tropical Islands is het grootste overdekte tropische waterpark van Europa. In de voormalige zeppelinloods vindt je een dicht regenwoud, een tropische zee, een fantastische lagune, zandstranden, exotische plantsoenen met een constante temperatuur van 27 graden. Het is gelegen in Krausnick vlakbij Berlijn en dus goed te combineren met een stedentrip. De openbaarvervoer verbinding met Krausnick is goed en dus is een cobinatie met een stedentrip Berlijn eigenlijk superleuk!

Entreeprijs is stevig, de ervaring is het meer dan waard

De entreeprijs is behoorlijk hoog; € 42,- per persoon. Je mag voor dit bedrag wel blijven tot 00.00 uur. In de zomermaanden moet je je voor 11 uur melden. Er bestaat anders de kans dat je niet naar binnen kunt vanwege de drukte. Door de enorme afmeting van de zappelin merk je na binnenkomst niks meer van deze drukte. Het inchecken gaat vrij snel en door middel van een bandje kun je je eigen kluis openen en sluiten. Als je later op de dag ergens eet of drinkt van het eten en drinken betaalde je met je bandje. Met ditzelfde bandje kan je ook je kluisje openen en sluiten. Handig hoor! (je mag trouwens ook gewoon eigen eten en drinken meenemen).

Een tropisch eiland bij Berlijn

Tropical Islands voelt echt als een korte vakantie op een tropisch eiland. Een gigantisch, overdekte en exotische vakantiebeleving van maar liefst 66.000 m²! Hier kun je o.a. wandelen in een regenwoud met duizenden verschillende bomen en planten, wegdromen in de lagune met grotten en watervallen of ontspannen aan het prachtige witte palmenzandstrand van 200 m lang, aan de reusachtige Zuidzee. Daarnaast is er een mooi zwembad met stroomversnellingen, bubbelbaden en enkele grote glijbanen.

Ontspanning in de welness

In het spacentrum zijn heerlijke gezichtsbehandelingen en massages te boeken. Deze zijn wel tegen betaling maar dragen natuurlijk wel bij aan het ultieme gevoel van ontspanning. De 13 restaurants en bars bieden ruime keuze aan maaltijden en heerlijke drankjes. Voor de vroege vogels wordt er een ontbijtbuffet verzorgd in het Sawadee Restaurant en Palm Beach Restaurant, Wok House en Mondial Food Court bieden een selectie internationale specialiteiten en vers gemixte cocktails. Tropical Garden heeft meergangenmaaltijden op het menu staan en er is een aparte corner met heerlijke frozen yoghurt met alle denkbare topings die het helemaal afmaken.

Combineer als stedentrip

Berlijn zelf is natuurlijk ook een fantastische stad om lekker te shoppen of om cultuur op te doen. Combineer het tropische waterpark met een uitgebreid bezoek aan Berlijn zelf. In het weekend bruist de stad Berlijn extra, want in Berlijn heb je enorm veel uitgaansgelegenheden en restaurants. In Berlijn zijn enorm veel invloeden van verschillende landen. Een erg bekend en ook goed restaurant is het Vietmanese restuarant “Good Moring Vietnam“. Hier kun je voor relatief weinig geld, echt authentiek vietmanees eten. Het aanbod van restaurants in Berlijn is erg groot, waar je ook van houdt, er is altijd wel iets te vinden. Indisch, Japans, Italiaans, Duits, noem het maar op. Door de vele immgranten in Berlijn is er een grote verscheidenheid aanbod terug te vinden in de stad.

Boek nu voordelig met Expedia!

Indien je de trip voor bijvoorbeeld volgende maand al boekt, dan vlieg je vanaf Amsterdam Airport inclusief Hotel (!) in veel gevallen voor circa 155,- a 165,- euro per persoon. Zo boek je nu extra het luxe Steigenberger Hotel in Berlijn of het perfect gelegen Intercity hotel Berlin Hauptbanhof. Chech de Expedia kortingscode op onze site.

Bekijk het hotel: IntercityHotel Berlin Hauptbahnhof

Bekijk het hotel: Steigenberger Hotel Berlin

Wil je met de auto? Bekijk hier dan alle aanbiedingen van hotels in Krausnick zelf.

Edgar Tijhuis – De zeven meest afgelegen luchthavens ter wereld

Vlieg je altijd van stad naar stad? En denk je dat alle luchthavens even massaal en saai zijn? Dan heb je een aantal van de leukste luchthavens gemist! Deze luchthavens zijn moeilijker te bereiken dan je meest avontuurlijke vakantieadres. Edgar Tijhuis zet voor Luchthaven.nl de tien meest afgelegen luchthavens op een rijtje voor je volgende vakantie.

1. Aérodrome de Courchevel in Frankrijk

Wil je niet te ver weg maar wel op avontuur? Dan is dit je volgende bestemming. Op 2000 meter hoog in de Franse alpen vind je deze start- en landingsbaan. Doorstarts zijn onmogelijk op de baan van slechts 525 meter met een hellingspercentage 18,5%. Met aan de ene kant een diepe kloof en aan de andere kant een heuvel, is dit niet alleen een afgelegen maar ook een van de gevaarlijkste luchthavens ter wereld.  

Edgar Tijhuis - de zeven meest afgelegen luchthavens

Foto: Huggues Mitton

2. Longyear Airport op Spitsbergen

Naar verluid de meest Noordelijke publieke luchthaven ter wereld. Slechts twee luchtvaartmaatschappijen, Scandinavian Airlines en Lufttransport, maken gebruik van de luchthaven en alleen Scandinavian Airline verbindt Spitsbergen met de bewoonde wereld in Noorwegen.

Edgar Tijhuis - De zeven meest afgelegen luchthavens ter wereld

Foto: Erlend Bjørtvedt

3. Nyingchi Airport, Tibet

Deze luchthaven in Tibet behoort tot de slechtst bereikbare ter wereld. Wie hier wil landen moet eerst door een nauwe winderige vallei. De omringende bergen zorgen voortdurend voor bewolking en mist zodat de luchthaven maar zo’n 100 dagen per jaar gebruikt kan worden. De luchthaven is zo onbekend bij buitenlandse bezoekers dat geen goede foto’s beschikbaar zijn.

4. Lukla Airport, Kathmandu

Mocht je de Mount Everest willen beklimmen dan moet je eerst Lukla Airport overleven op bijna 3.000 meter hoogte. De start- en landingsbaan van slechts 460 meter (hellingspercentage van 12%) begint bij een bergwand en eindigt bij een 700 meter diep ravijn. Daarmee is het niet alleen een van de meest afgelegen, maar ook een extreem gevaarlijke luchthaven.

Edgar Tijhuis - De zeven meest afgelegen luchthavens ter wereld

Foto: Superikonoskop

5. Jack F. Paulus Skiway, Zuidpool

Wil je hier heen dan moeten de ski’s onder het vliegtuig. Tussen oktober en februari zijn er enkele vluchten per dag met een Hercules LC-130. Ondanks de barre omstandigheden is dit niet de meest afgelegen luchthaven. Onder meer Australië, Japan, de VS en Rusland hebben enkele tientallen mini luchthavens verspreid over het Zuidpool gebied.

Edgar Tijhuis - De zeven meest afgelegen luchthavens ter wereld

Foto: Zachary Staniszewski

6. Saint Helena Airport

Midden in de Atlantische Oceaan, op bijna 2000 km van het vaste land van Angola, ligt het eilandje Saint Helena. Hier werd in 2016 een luchthaven geopend met op 14 oktober 2017 de eerste commerciële vlucht.

Edgar Tijhuis - De zeven meest afgelegen luchthavens ter wereld

Foto: Paul Tyson

7. Mataveri International Airport op Paaseiland, Chili

Waarschijnlijk de meest afgelegen luchthaven ter wereld ligt midden in de stille oceaan, op meer dan 3000 km van het vaste land. De landingsbaan start dichtbij de zuidoostkust van het eiland en eindigt bijna aan de westkust. Kijk hier hoe dat gaat…

Edgar Tijhuis - De zeven meest afgelegen luchthavens ter wereld

Foto: Fred

Auteur – Edgar Tijhuis

Edgar Tijhuis

Edgar Tijhuis is publicist bij Luchthaven.nl. Verder schrijft hij voor Vastgoedwereld, Plugin Magazine, Salon, Verspolis, het ARCA Blog, Fine Dining Lovers en andere media. Edgar Tijhuis verzorgt in opdracht publicaties en lezingen over diverse onderwerpen. Daarnaast is Edgar Tijhuis eigenaar van Katschberg Consulting in Amsterdam. Contact opnemen kan via Twitter 

Lees ook:

Op zoek naar extra korting? Check deze Expedia kortingscode 20% korting!

Smart Parking en Park & Travel

Ga je op vakantie of op een zakenreis, maar wil je liever niet met de taxi of de trein? Dan heeft Schiphol vele verschillende soorten parkeerplaatsen, waar je met een gerust hart je eigen bolide kan achterlaten voor langere tijd. Klinkt als een geweldig idee, maar in werkelijkheid kan het lastig zijn de beste optie te vinden omdat je overweldigd wordt door alle mogelijkheden. In deze serie blogs bekijken we uitgebreid elke optie je hebt, zodat je uiteindelijk een geïnformeerde keuze kunt maken.

Prijs Schiphol Smart Parking

Laten we beginnen met de factor die het belangrijkst is voor de meeste mensen: de prijs. Schiphol parkeren is de voordeligste manier van parkeren op Amsterdam Airport Schiphol. Je moet minimaal drie dagen je auto op de parkeerplaatsen laten staan, maar tegenover dat kleine nadeel staat een groot voordeel: voor acht dagen betaal je slechts minimaal €49,50. Dat is heel goedkoop, al helemaal als je beseft dat bijvoorbeeld Schiphol Excellence parking minimaal €42,50 per dag kost!

Veiligheid is ook belangrijk natuurlijk, en daarmee zit het gelukkig wel goed: Je auto staat veilig op Lang Parkeren P3, een parkeerplaats die 24 uur per dag in de gaten gehouden wordt met camera’s. Ook zijn er altijd parkeermedewerkers aanwezig, dus om je auto hoef je je geen zorgen te maken. Het handige aan die parkeerplaats is dat je met gemak je bagage kunt uitladen bij de ingang van P3, zodat je niet loopt te sjouwen. Klinkt allemaal geweldig, maar er is wel een grote maar: Je moet op tijd reserveren, want de Schiphol Smart Parking parkeerplaatsen zijn zeer beperkt beschikbaar. Wees er dus vroeg bij!

Verschillen

Op dezelfde parkeerplaats heb je ook de optie om voor Schiphol Park & Travel te kiezen, waar je minimaal twee dagen moet parkeren en waar je minimaal €69,50 betaalt voor acht dagen. Het verschil tussen Park & Travel en Smart Parking is het feit dat je bij Park & Travel niet vooraf online hoeft te reserveren, en dat je flexibeler je reservering kan annuleren, tot één dag voor vertrek. Verder gelden voor Park & Travel exact dezelfde voordelen als voor Smart & Travel, en staat je auto dus altijd onder het toezicht van camera’s en lopen er altijd parkeermedewerkers rond. Zo kun je met een gerust hart op reis, zonder dat je al te veel geld kwijt bent! Overweeg dus goed van te voren wat je wilt, want als je zeker weet dat je op reis gaat en dat de kans dat je wilt annuleren klein is, dan moet je absoluut voor Smart Parking gaan. Ga je echter misschien toch niet, of besef je pas op Schiphol zelf dat je niet gereserveerd hebt? Dan is Park & Travel de beste optie. Fijne vlucht!

Eten op Schiphol? Dit zijn de hotspots!

Vaak is het lang wachten op luchthavens, want je wilt er ruim op tijd zijn om alles op tijd te kunnen regelen. Heel vanzelfsprekend is het dan ook dat u tijdens het wachten zin krijgt in een hapje eten. Op Schiphol zijn er ontzettend veel gelegenheden voor de reizigers om eten te halen, zowel voor de paspoortcontrole als na de paspoort controle. Wij geven hier al de opties waaruit je kan kiezen, zodat je straks vast weet bij welke tent je wat kan gaan eten.

Voor de paspoortcontrole

Een complete avondmaaltijd kan goed gegeten worden bij een van de restaurants op Schiphol Plaza, zoals de Burger King, Dakota’s Restaurant Café en Bar, Grand Café Plaza, La Place of Touch Dutch (een familierestaurant). Voor specifieke dinerwensen kan je terecht bij Happy Seafood (voor visgerechten), Per Tutti! (voor pizza, vis, risotto en pasta), Vlaamse Frites (voor patat), Dutch & delicious (voor Hollandse gerechten) of toko to go (voor Aziatische gerechten). Een impressie van een Amsterdamse bruine kroeg kan worden gekregen bij Café Rembrandt, een huisgemaakte tosti is verkrijgbaar bij de Hello Goodbye Bar en de echte Hema rookworst is te vinden bij de Hema Food Counter.

Italiaanse ijsjes

Verder zijn er nog broodjes en drankjes bij de Balcony Bar, sapjes bij de Juggle Juice Bar, Limburgse vlaaien bij de Multivlaai, cupcakes en dergelijke bij CupcakeChic, Italiaanse ijsjes bij Pronto Ijssalon en kan je tenslotte een espresso halen bij Sagafredo of een fair trade koffie bij Stabrucks. En als je alleen iets heel kleins wilt halen, is er ook nog een AH to go.

Na de paspoortcontrole

Ook na de paspoortcontrole is het aanbod enorm, van versnaperingen voor in het vliegtuig tot complete maaltijden; alles is er te vinden. Gezellig een drankje doen kan bijvoorbeeld bij Starbucks of de espressobar Light Lounge Café. In JuicyDetails zijn de heerlijkste sapjes te krijgen, cocktails zijn te vinden bij Dutch Bar en wat ook erg leuk is om traditionele Ierse dranken te proeven in Murphy’s Irish Pub. Voor een lekker vers broodje kan je terecht bij Bread! en daarnaast is er een selfservice sandwichbar genaamd Mediterranean Sandwich Bar. Cafés zoals Park Café, Grand Café Het Paleis of Harvest Market zijn natuurlijk ook niet te missen.

Bubbles Seafood & Wine Bar

Voor specifieke wensen kan je het beste gaan naar Café Comunal voor Mediterraans eten, naar Pizza Pasta Panini voor Italiaanse hapjes, naar Silverscreen voor Amerikaans, naar Dutch Kitchen voor Nederlands en voor Aziatisch eten naar East bar & bites. Als je nog snel wat in het vliegtuig wilt meenemen kun je het beste langs GrabandFly of Kiosco Comunal. Een geheel unieke ervaring kan worden opgedaan bij Café Chocolat of Bubbles Seafood & Wine Bar. Tenslotte zijn er ook wat algemene plekken om te eten, zoals de Market Foodcourt, Urban Food Market en McDonalds.

Beeld: flickr

Schiphol Yotel, hoe werkt het?

Moet je een overstap maken op schiphol, of is je vlucht opeens een dag verplaatst? Het komt soms voor dat een vlucht een dag verplaatst wordt door weersomstandigheden, of een toestal dat opeens niet beschikbaar is. Of misschien ben je op doorreis vanuit een ander land, en moet je de nacht op het vliegveld doorbrengen.

Yotel als oplossing

Sommige mensen kiezen er dan voor gewoon wakker te blijven, of te slapen op de vele stoeltjes die het vliegveld te bieden heeft, omdat ze geld willen besparen en niet naar dure hotels willen. Dat is slim, maar tegenwoordig eigenlijk niet meer nodig. Schiphol heeft namelijk op haar vliegveld meerdere faciliteiten waar je de nacht kan doorbrengen tegen een mooi prijsje, zodat je weer net even wat uitgeruster er tegen aan kan de volgende dag.

Een voorbeeld van zo’n plek is Yotel, een mini-hotel dat zich op de luchthaven bevindt, achter de paspoortcontrole op de tweede verdieping. Na de paspoortcontrole zie je gelijk verschillende bordjes hangen die je de weg wijzen naar het moderne hotel, dat meestal goedkoper is dan de hotels die op het terrein van Schiphol staan.

Verschillende soorten kamers

Het moderne hotel biedt drie type kamers aan: de meest simpele en goedkope kamer is de Standard Cabin, een kamer voor één persoon. Perfect voor een simpele overnachting, maar toch uitgerust met alle luxe die je gewend bent. Elke kamer heeft gratis internet en onbeperkt koffie en thee. Verder zijn er ook Premium Cabins, een duurdere variant van de Standard Cabin met een tweepersoonsbed. Daarnaast kun je ook voor een Premium Cabin gaan met een hoogslaper, handig voor kinderen of als je niet naast je reis-partner in bed wilt liggen.

Alle hotelkamers hebben een complete badkamer, een elektrisch inschuifbaar bed, een prachtige lcd-tv, een muziekinstallatie, en stekkerdozen voor alle soorten stekkers. Op de tv kun je films kijken via speciale film-zenders, en er zijn tv-zenders beschikbaar van over de hele wereld.Na een lange reis is er niks heerlijkers dan in de moderne badkamer even lekker bijkomen, om vervolgens op de luxueuze bedden neer te ploffen, met een heerlijk kopje koffie. Doordat de bedden vaak elektrisch inklapbaar zijn, wordt er enorm efficiënt omgegaan met de ruimte, waardoor de kamers groter zijn dan je in de eerste instantie zou denken.

De medewerkers van het hotel staan dag en nacht voor je klaar, en zijn zeer behulpzaam. Helaas is de Yotel van Schiphol op dit moment dicht wegens een verbouwing, maar in augustus opent het hotel weer haar deuren.

Beeld: Yotel, Wikimedia

Inchecken voor vluchten

Als je vliegt vanaf luchthaven Schiphol, zijn er verschillende methoden om in te checken. Elke methode van inchecken met elk zijn voor- en nadelen. Wij hebben de verschillende mogelijkheden voor het inchecken op een rijtje gezet.

Inchecken bij de balie op Schiphol

De klassieke manier van inchecken op Schiphol zelf, is altijd mogelijk. Je gaat naar de incheckbalie van de luchtvaartmaatschappij op Schiphol waarmee jij gaat vliegen en sluit aan in de rij. Deze manier van inchecken heeft als voordeel dat je met een medewerker in contact bent, waardoor je gelijk dingen kan vragen als je iets niet begrijpt. Ook als er iets niet lukt, is de medewerker al aanwezig om te helpen. Deze klassieke manier van inchecken geeft ook rust, omdat het bekend is en er weinig fout kan gaan. De nadelen van deze manier van inchecken zijn o.a. dat het veel tijd kan kosten voordat je eenmaal aan de beurt bent, en dat je doordat je aan de late kant bent een slechtere stoel toegewezen krijgt dan gewenst. Toch is deze wijze van inchecken op de luchthaven van Schiphol zelf, nog een van de meest voorkomende wijze van inchecken.

inchecken

 

Inchecken bij de self-service check-in

De self-service check-in houdt in dat je naar een van de kiosken gaat die vlak bij de incheckbalies van desbetreffende luchtvaartmaatschappij staan. Bij zo’n kiosk kan je zelf inchecken, wat redelijk snel en gemakkelijk gaat. De voordelen zijn dat de rij voor een kiosk vaak minder lang is dan de rij voor de incheckbalie, en dat je nog steeds hulp kan inschakelen bij een van de aanwezige medewerkers. De nadelen van de self-service check-in zijn dat je nog steeds vroeg op Schiphol moet zijn om in te checken, en dat je nog steeds kans hebt dat de beste stoelen in het vliegtuig al bezet zijn. Indien je bijvoorbeeld vliegt met luchtvaartmaatschappij KLM, dan kun je gebruik maken van de self-service check-in. Op de website van KLM staat dit proces van inchecken uitgebreid omschreven.

Inchecken via internet

Als je voor deze optie kiest kan je gewoon thuis via het internet inchecken. Dit geeft rust, omdat je het inchecken dan al achter de rug heeft nog voordat je voet zet op Schiphol. Voordelen zijn dat je op Schiphol alleen nog maar bezig hoeft te zijn met het afgeven van je ruimbagage, en dat je zo vroeg kan inchecken dat je een grote kans hebt dat je een goede stoel in het vliegtuig bemachtigt. Bij veel luchtvaartmaatschappijen kan je dan zelfs kiezen welke stoel je wilt. De luchtvaartmaatschappij Transavia maakt al lange tijd gebruik van het online inchecken, uitgebreide vindt je op hun website. Er zijn ook nadelen aan deze incheck methode, want er is kans dat je vastloopt tijdens het online inchecken en dan is er geen medewerker die naast je staat die je kan helpen. Daarnaast is er kans dat je incheck-verzoek niet doorkomt bij de luchtvaartmaatschappij waardoor je op Schiphol alsnog moet inchecken. Gelukkig komt dat bijna niet voor.

Airbus A350 vanaf deze zomer elke dag op Schiphol

Goed nieuws voor liefhebbers van nieuwe vliegtuigmodellen, of voor liefhebbers van de stad Taipei, of voor voorstanders van stille en zuinige luchtvaart. China Airlines gaat deze zomer een nieuw vliegtuigmodel, namelijk de A350, gebruiken om te vliegen op de dagelijkse non-stop vlucht vanuit Amsterdam via Bangkok naar Taipei.

China Airlines is een Taiwanese luchtvaartmaatschappij en deze maatschappij gebruikt sinds 2013 het vliegtuigmodel A340-300 voor de vlucht tussen Amsterdam en Taipei. Nu gaat dat veranderen en neemt op deze vlucht de A350 de plek in van de A340-300. China Airlines gaat vanaf 2016 haar verouderde A340-300’s vervangen voor de gloednieuwe A350’s. Hoogst waarschijnlijk gebeurt de vervanging van het toestel voor de vlucht Amsterdam Taipei in het najaar van 2016 en is dus vanaf dat moment de nieuwe A350 dagelijks te bewonderen op luchthaven Schiphol.

Ontwikkeld door Airbus

De A350 is net als de A340-300 ontwikkeld door de Europese vliegtuigfabrikant Airbus. Wat zo speciaal is aan de A350, is het materiaal waarvan hij is gebouwd. De A350 is namelijk het eerste model van Airbus waarbij de vleugelstructuren en de romp voor het grootste deel bestaan uit composiet. Dit materiaal maakt het vliegtuig een stuk lichter vergeleken met zijn voorgangers. Daarnaast maakt de A350 minder geluid, is hij comfortabeler voor de reizigers en vliegt hij zuiniger dan voorgaande modellen.

Boeing 787 Dreamliner

De A350 is niet het eerste vliegtuig dat voor het grootste deel is gebouwd uit composiet. De Boeing 787 Dreamliner van een Amerikaanse concurrent van Airbus, vliegtuigfabrikant Boeing Commercial Airplanes, is ook voor een groot deel gebouwd uit composiet. De Boeing 787 Dreamliner kwam in 2013 voor het eerst in gebruik. De Dreamliners worden tegenwoordig voor vluchten gebruikt door KLM, Xiamen Air en Qatar Airways. De eerste vluchten van deze Dreamliners trok veel belangstelling en daarom wordt verwacht dat ook de A350 een grote publiekstrekker zal zijn als hij eenmaal te zien is op Schiphol.

Het zal in 2016 niet de eerste keer zijn dat de A350 op luchthaven Schiphol bewonderd kan worden. De Finse luchtvaartmaatschappij Finnair heeft namelijk gepland dat zij hun A350 op luchthaven Schiphol laten zien. Deze gebeurtenis zal plaatsvinden op vrijdag 9 oktober 2015. Dit zal eenmalig zijn, want Finnair gaan niet met de A350 via Schiphol vliegen. Finnair gaat de nieuwe A350 alleen in Europa laten zien voor testvluchten, en zal hem uiteindelijk gebruiken voor vluchten naar het Midden Oosten.

Beeld: flickr

Elektrische bussen op Schiphol

Schiphol vervoert al jarenlang haar passagiers met bussen naar hun gate, waar ze vervolgens gelijk het vliegtuig in kunnen stappen. De vaak vrij volle bussen zorgen ervoor dat Schiphol flexibeler en sneller vliegtuigen kan laten aankomen en vertrekken, tot grote tevredenheid van het vliegveld. Ook Schiphol moet echter met haar tijd meegaan, en het vliegveld voert ook meerdere moderne veranderingen door in de manier waarop haar personeel te werk gaat.

Met bussen naar de juiste gate

Woordvoerders van het vliegveld lieten deze week weten dat ze binnenkort hun passagiers met elektrische bussen gaan vervoeren van het vliegtuig naar de juiste gate. De nieuwe bussen kunnen opgeladen worden aan een eigen oplaadpaal, die onlangs geplaatst zijn op het vliegveld. Hiermee is Schiphol ook gelijk de grootste oplaadlocatie voor elektrische bussen in heel Europa, waarmee het vliegveld opnieuw laat merken hoe duurzaam en innovatief ze willen zijn. Hierin functioneert het Nederlandse vliegveld ook als een voorbeeldfunctie voor andere grote vliegvelden wereldwijd.

Bussen met zonnepanelen

Dat is ook het doel van Schiphol, aldus de CEO van het vliegveld, Jos Nijhuis: “Schiphol wil een van de duurzaamste luchthavens in de wereld zijn.” In alles wat het vliegveld doet probeert het slimmer, schoner, zuiniger en socialer te werk te gaan. De bussen kunnen opgeladen worden door zonnepanelen, wat natuurlijk een fantastische vervanger is van de op benzine rijdende bussen. De bussen zijn ook speciaal op maat gemaakt en ontworpen voor Schiphol, met extra opslagruimte voor de bagage van passagiers. Dat is mogelijk door de kleine accu in de bussen, gezien ze toch maar kleine stukjes per keer hoeven te rijden. Ook de reiziger is beter uit: de bussen zijn volgens Schiphol comfortabeler en chiquer dan de vorige bussen. Een welkome verandering na de volle en luidruchtige bussen die het vliegveld eerst gebruikte, en een stap naar een duurzamere toekomst. Binnenkort worden de bussen in gebruik genomen, na enkele testritten en wat onderhoud.

Meer innovatie op Schiphol Airport

Het vervoer van passagiers is niet het enige vlak waarop Schiphol wil innoveren; ook de manier waarop passagiers worden gecontroleerd werd onlangs gewijzigd, met groot succes. Het controleren verloopt nu nog soepeler en sneller, wat voor de consument ook een uitkomst is. Ook digitaal experimenteert en innoveert Schiphol continu met de nieuwste technieken, waardoor het vliegveld altijd voorop loopt. Dat is niet alleen prettig voor de consument maar ook gewoon nodig in het snel veranderende (digitale) landschap waarin elk modern bedrijf zich bevindt.

Duurzame luchthavens op zonne-energie!

Door Edgar Tijhuis: Tussen de kerosinedampen op een luchthaven lijkt het moeilijk voor te stellen dat veel luchthavens voorop lopen in de overgang naar een meer duurzame economie. Zelfs het cradle to cradle idee is de drijvende kracht achter allerlei innovatieve projecten op luchthavens. Meest invloedrijk lijkt op dit moment de toepassing van zonne-energie overal ter wereld. Alleen in de tropen zeker? Nee hoor! Ook bijvoorbeeld op Schiphol of Zaventem. Vier voorbeelden laten zien hoe snel de ontwikkelingen gaan.

1. Cochin International Airport

In 2013 startte een klein pilot project op Cochin International Airport in India. Zonnepanelen werden op het dak van de luchthaven geplaatst om de bruikbaarheid van zonne-energie te testen. De pilot liet de enorme potentie van zonne-energie zien en al snel werd een zonnepark ontwikkeld dat genoeg energie opwekte voor de hele luchthaven. Momenteel wordt zelfs overtollige energie teruggegeven aan het elektriciteitsnet. De bijnaam van Cochin International Airport werd al snel “The World’s First Solar Airport”. Het is drie jaar later in 2016 echter zeker niet de enige meer.

Goal-3-Renewable-Energy-Solar-Panels-at-the-Airport.jpg (1024×683)

2. Galapagos Ecological Airport

Seymour Airport in Baltra, ook wel bekend als Galapagos Ecological Airport, gebruikt alleen maar duurzame energie. Zonnepanelen boven op de terminal voorzien in 35% van de benodigde energie terwijl windmolens voor de overige 65% zorgen.

Panoramica3-1500x430.jpg (1500×430)

3. George Airport

In Zuid Afrika volgde George Airport in februari dit jaar het voorbeeld van Cochin en werd de eerste luchthaven in Afrika die voornamelijk op zonne-energie draait. Terwijl de zon volledig in de energiebehoefte voorziet gedurende de dag, wordt ‘s nachts nog gebruik gemaakt van het energienet. In mei volgde het Zuid-Afrikaanse Kimberly Airport als tweede luchthaven en in juli Upington International Airport. De ontwikkelingen gaan razendsnel en de ene na de andere luchthaven stapt over op meer duurzame energiebronnen.

georgeairport.jpg (1200×800)

4. Schiphol

Op het terrein van Schiphol is een zonnepanelenpark aangelegd waarmee energie wordt opgewekt voor de 35 elektrische bussen voor passagiers. Daarnaast is een nieuw busstation geopend die gemaakt werd van een oude vliegtuighangar uit de Tweede Wereldoorlog. Het ligt vol met zonnepanelen dat genoeg energie opwekt voor het station, inclusief de LED verlichting die verschillend kleuren projecteert op het unieke bouwwerk.

da7f2bb075fe861cad4e35ea9d9a01e5_large.jpg (750×500)

Edgar Tijhuis is publicist bij Luchthaven.nl, Vastgoedwereld, Plugin Magazine, Salon, Versopolis, Fine Dining Lovers en andere media. Daarnaast is Edgar Tijhuis eigenaar van Katschberg Consulting in Amsterdam. 

  • 1
  • 2
  • Volgende »
Aankomsttijden Schiphol Vertrektijden Schiphol Schiphol Parkeren

HOT DEALS

  • Last minutes Schiphol
  • Actiecode Corendon
  • Actiecode Centerparcs
  • Kortingscode Belvilla
  • Kortingscode Sunweb

Populaire airlines

Vueling Easyjet KLM
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Populair Algemeen

  • Aankomsttijden
  • Kempervennen
  • Belvilla kortingscode
  • Last Minutes Schiphol
  • Kortingscode Topparken
  • Populair parkeren

  • Schiphol Parkeren
  • Quick Parking
  • Budget Parking
  • Total Care Parking
  • kortingscode Europarcs
  • Populaire Hotels

  • Ibis Schiphol
  • Park Inn
  • Actiecode CenterParcs
  • Corendon actiecode
  • Populair vandaag

  • Sunweb kortingscode
  • De Jong Intra kortingscode
  • KLM
  • Corona wereldkaart
  • Algemeen

  • Cookies
  • Privacy
  • Nieuwsbrief
  • Disclaimer
  • Over ons

  • over Luchthaven.nl
  • Press
  • Direct advertising
  • Contact met ons
  • Copyright 2022 - luchthaven.nl